SpotlightDeHellingGIF

 

De Helling

SpotlichtRGIF 

Spotlight 2022-12-24
In deze laatste spotlight van het jaar een terugblik op een aantal markante momenten van de afgelopen paar maanden.

Open Dag
Op zaterdag 5 november vond onze jaarlijkse open dag plaats. De laatste keer dat we een Open Dag hadden was in ons jubileumjaar 2019. Tijdens de twee ‘Coronajaren’ was het niet mogelijk een Open Dag te organiseren. Het was daarom best even wennen en zoeken naar hoe het NB07122022aook alweer ging. Ook was het spannend of er wel veel mensen zouden komen. Maar de opkomst, ruim 500 bezoekers, was onverwacht hoog. Ook ontvingen we bezoek van een groepje bewoners van het verzorgingstehuis Eilandstaete, die speciaal met een busje naar ons toe waren gekomen. NB07122022bAl onze afdelingen waren present. Overal konden de bezoekers kennis maken met onze docenten en groepsleiders en verspreid over het hele gebouw werden allerlei demonstraties en mini workshops gegeven. In het klokken & stoom lokaal vormde de imposante opstelling (stoom)machinerie van Agostino Bastonno traditiegetrouw een spectaculaire attractie. Maar er was meer te zien en te beleven, zoals bv. de non-stop demonstraties bij de sieraden en edelsmeden afdeling, het ‘kraampje’ van Dorien van Gils en Eef Reparon, met informatie over een nieuwe Textiel workshop, de ongoing demonstraties houtbewerken, glas in lood, glasfusion en nog veel meer. Teveel om hier allemaal op te sommen. Ook was er een wel heel bijzondere ‘attractie’. Voor het hek stond de door ons gerenoveerde Bedjak barbecue fiets van stichting Ome Joop, waar je een heerlijk sateetje kon krijgen. Chapeau en heel veel dank voor iedereen die zich heeft ingezet om deze open dag wederom tot zo’n geslaagd avontuur te maken. 
NB07122022cOns traditionele prachtig verzorgde open dag winkeltje, verdient nog wel speciaal vermelding.
Met name Evelyne Groot heeft zich al vanaf maart dit jaar vol energie gestort op het
NB07122022dmogelijk maken van de Open Dag. Met veel enthousiasme is ze ruim voor de zomervakantie bij alle afdelingen langsgegaan om iedereen alvast aan te sporen artikelen te maken voor ons open dag winkeltje. Al haar noeste werk heeft vruchten afgeworpen. We hadden nog nooit zo’n mooi winkeltje met zoveel mooie spullen. Ook de winkelopstelling met nieuwe wandkasten en de speciale door Homme Korstanje gemaakte sieraden kast en de bijzondere feestverlichting, verzorgd door Louis Bosman, hebben bijgedragen aan dit succes. Er is die dag voor ruim 2600 euro verkocht. Een prachtig bedrag dat uiteraard weer in De Helling geïnvesteerd wordt.

KLM Urban Trail
Op zondag 20 november vond de jaarlijkse landelijk georganiseerde KLM Urban Trail plaats. Arnhem is één van de steden die hieraan meedoet. Renners kunnen kiezen uit een route van 5 of 10 kilometer. En NB07122022eop die routes lopen of rennen ze door gebouwen. Dit jaar was De Helling van de partij als locatie voor de renners. De helling was onderdeel van de 10 kilometer route en wij zaten precies op de helft, op 5.1 kilometer. Bij De Helling was derhalve een drink - rust plek ingericht. Ruim 600 renners liepen door ons gebouw en verwonderden zich over de bijzondere plek die wij zijn. Nu maar hopen dat niet al deze renners zich aanmelden voor een activiteit bij de Helling, want dan hebben we echt een probleem. ? Een filmpje kun je hier bekijken.

Maatschappelijke projecten
De afgelopen periode is onze vrijwilligeNB07122022f inzet voor diverse projecten voor de Arnhemse samenleving onverminderd doorgegaan. Momenteel wordt er door Dirk Zaal, samen met Wouter Gubbels en Eddy Melenhorst volop gewerkt aan een fikse hoeveelheid gedenkkruisjes voor de Eusebius parochie. En er zijn diverse aanvragen zoals een voedselbuurtkastje voor Platenberg, drie boekenkasten voor Siza, buizen en haken voor de ramen in ’t Huukske en nog veel meer. Dit alles naast onze ‘ongoing’ reparatiewerk aan naaimachines voor Afrika en fietsen voor het AZC Elderveld.
Precies op tijd, voor onze Open dag begin november, was ons Albelli fotoboek gereed, met daarin een beeldverslag van onze maatschappelijke projecten periode 2019-2021. Met heel veel zorg en aandacht heeft onze vrijwilliger Leo Schok deze 'klus' fantastisch geklaard. Heel veel dank daarvoor. Op De Helling liggen een paar exemplaren, maar het boek is hier online in te zien.

Kerstborrel & jaarafsluiting
Vrijdag 23 december was onze jaarlijkse kerstborrel, tevens afsluiting van dit bewogen jaar. En uiteraard de uitreiking van de Hellingspeld. Dit keer voor maar liefst drie Hellinger., Annie Ruitenberg kreeg de speld voor haar jarenlange inzet voor het planten en bloemen park rondom De Helling. Mark Felkin kreeg de speld voor zijn grote betrokkenheid en inzet voor onze WMO deelnemers en al zijn werk voor onze maatschappelijke projecten. Tot slot kreeg Harry Geurts de speld en dit was een heuse jubileum speld, want Harry is dit jaar 25 jaar lang actief bij De Helling.

Contributie 2023
Het zal voor iedereen inmiddels bekend zijn. Het leven is in de afgelopen tijd een stuk duurder geworden. Inflatie, hogere brandstof en energieprijzen, algehele prijsverhogingen. Iedereen wordt hierdoor geraakt. Helaas ook onze mooie waardevolle organisatie, De Helling.
We ontkomen er niet aan om te moeten anticiperen op huidige en komende prijsverhogingen.
Om de ‘pijn’ enigszins te verzachten gaan we dat doen in twee etappes. Per 2023 worden de prijzen voor groepsdeelname en cursussen verhoogd met € 25,- . En ion 2024 worden alle prijzen nogmaals verhoogd met € 25,-. Over twee jaar verdeeld worden de groep en cursus deelname bedragen dus ,€50,- hoger.
Directie en bestuur realiseren zich maar al te goed, dat dit geen ‘leuke’ mededeling is. De realiteit van alle prijsstijgingen laat ons echter geen keus. En het is ook nog niet zeker, dat we dan uit de problemen zijn. Er kunnen dus na 2024 verdere prijsverhogingen noodzakelijk zijn. Alle bestaande financiële afspraken en regelingen voor onze docenten, groep coördinatoren, vrijwilligers en Gelrepashouders blijven onveranderd. Wij hopen op ieders begrip.

Mededelingen m.b.t. 2023
• Frans Putman ondergaat in januari/februari 2023 een operatie aan zijn knie. Daarna volgt revalidatie. Onduidelijk is hoelang Frans uit de roulatie zal zijn. Gedurende zijn afwezigheid worden zijn werkplaatsbeheer taken waargenomen door Alexander Lienhart, Johan Gorissen en Mark Felkin. Bij deze het uitdrukkelijke verzoek, om hun aanwijzingen te respecteren en op te volgen.
• In 2023 vinden er zoals ieder jaar cursussen plaats in de grote houtwerkplaats, de kleine houtwerkplaats en de lasruimte. De beschikbaarheid voor Vrije Inloop deelnemers is daardoor beperkt. Een volledig overzicht van de planning zal begin 2023 beschikbaar zijn.
• Rein Jansen, onze houtspecialist, zal ons per 2023 gaan verlaten. Met veel enthousiasme en inzet heeft Rein vanaf januari 2019 bij ons de cursus houtdraaien en de cursus houtbewerken beginners verzorgt. Vanaf 2023 gaat Rein zich op andere zaken richten. Uiteraard vinden wij het jammer dat Rein vertrekt, maar wij wensen hem het allerbeste met zijn nieuwe bezigheden.
Voor de houtdraai cursus op de donderdagmiddag is gelukkig al een nieuwe docent gevonden, dhr. Chris Braun. Chris is jarenlang verbonden geweest aan De Spaander in Rheden en is gespecialiseerd in houtdraaien. In een volgende nieuwsbrief zullen we Chris uitvoeriger voorstellen. We zijn nog steeds op zoek naar een nieuwe docent houtbewerken beginners voor de donderdagochtend.
• Henrike van der Werf gaat vanaf 2023 op donderdagmiddag de keramiekcursus verzorgen. De dinsdagmiddag wordt dan een keramiekgroep, gecoördineerd door Ger Gubbels.
• Dorien van Gils en Eef Reparon gaan vanaf 11 januari op de woensdagmiddag een (pilotproject) cursus starten Textiel, bedrukken, afbinden, verven en vervormen.
•De bezetting in het magazijn is na het vertrek van René Kohler helaas nog niet ideaal geregeld. Wij werken er hard aan om dit euvel op te lossen. Tot die tijd vragen wij begrip voor de ongemakken.
• De facturen voor 2023 worden vanaf januari op de Helling uitgedeeld of via de mail toegestuurd. Gelieve deze te betalen binnen twee weken na ontvangst van de factuur, met vermelding van klant- en factuurnummer, te vinden op de factuur.
• Recent ontvingen wij het heuglijke bericht, dat de jaarlijkse financiële ondersteuning vanuit de Gemeente Arnhem voor 2023 is goedgekeurd.

Belangrijke data
- 24 dec t/m 8 januari: Helling gesloten.
- Maandag 9 januari 2023: Helling open. Start cursussen en groepen.

De Helling wenst iedereen fijne feestdagen en een mooi en voorspoedig 2023.
Namens De Helling:
Armeno Alberts

NB07122022g