biebastje nieuwe stijl kopie

Bibliotheekkastjes

De vrijwilligers van de houtwerkplaats hebben al heel wat kastjes gemaakt voor zwerfboeken. We maken ze in opdracht van wijkverenigingen en in bijna alle Arnhemse wijken zijn ze te vinden. Dit exemplaar is een nieuw ontwerp. 

tjada voetenbankjeweb

Ergotherapie van zorginstelling Pleyade 

Voor medewerkers van de afdeling Ergotherapie van zorginstelling Pleyade maakten we zes voetenbankjes. Precies zoals ze het hebben wilden.

 

bootjes 2017 kopie

Bootjes

Weer een serie houten bootjes met een mast voor de kinderactiviteitenvan de Molenplaats in park Sonsbeek. Gemaakt door Faiz Payanda, Zelf nog even een papieren zeiltje eraan knutselen en varen maar.

boerderijbak

Leermateriaal voor Montessorischool

De Montessorischool leert kinderen spelenderwijs lezen. Ze gebruiken hiervoor dierenfiguurtjes die ze in een zo genoemde boerderijbak kunnen leggen. Bert Pas maakte vier boederijbakken voor ze; een soort grote letterbakken met heel veel vakjes. Precisiewerk!

workshop vluchtelingen 1

Edelsmeden voor vluchtelingen

Leo Schok, Adri van der Graaf, en Piet Marcelis organiseerden een workshop Edelsmeden voor vluchtelingen uit de Arnhemse De Koepel. Super!


molenspel

Molenspellen voor de Archeologische Werkgemeenschap Nederland.

Het molenspel is één van de oudst bekende spelletjes. Bij opgravingen in Troje werd al  een speelbord aangetroffen. Marja Pals maakte - natuurlijk op De Helling - twee speelborden voor de Archeologische Werkgemeenschap Nederland.

naailesweb

Naaimachines voor Afrika

Deelnemers van de fijnmetaalwerkplaats reviseren oude naaimachines. Een middag in de week zijn ze samen bezig om de machines weer aan de praat te krijgen en tip-top af te leveren bij Vraag en Aanbod Internationaal (VAI). Internationale solidariteit en werken aan een plezierige hobby komen zo bij elkaar.
VIA heeft contact met organisaties in Afrikaanse landen waar gereviseerde machines en gereedschapsets naar toe gaan. Zo krijgen mensen in arme omstandigheden de mogelijkheid om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Vorig jaar zijn er negentien naaimachines en een lockmachine gereviseerd. Ook een lasapparaat en heel veel (gered) gereedschap is afgeleverd in Uganda.
Mocht u een ongebruikte naaimachine hebben staan, hand- of elektrisch, overlockmachine of breimachine, laat het ons weten of breng het naar De Helling!

adventskransweb

Adventskrans

Op de metaalwerkplaats heeft Eddy Driessen een gesmede adventskrans gemaakt voor de Lucaskerk in Elden. Het project is gestart samen met Piet ten Broeke die inmiddels is overleden. Eddy heeft het werk overgenomen en  een prachtige nieuwe krans van gemaakt. De adventskrans hangt inmiddels in volle glorie in de Lucaskerk.
peter loo

Lutherse panelen 

 In de Lutherse kerk aan de Spoorwegstraat zit een deur met ouderwetse, typisch Lutherse panelen. De deur was helemaal aan het vergaan. De vakmensen van De Helling maakten een replica. De klassieke panelen zijn overgezet en hergebruikt. Hier legt Peter van der Loo de laatste hand legt aan de panelen.

boekbindenweb

Boekbindwerk

Gerard Honkoop, onze boekbinder, en vrijwilligers binden een aantal jaargangen van het kwartaalblad van het Geldersch Landschap in. Patricio la Piana is verantwoordelijk voor het inbinden van de kwartaaluitgaven Bij de tijd van de Historische Kring Westervoort. Regelmatig verzorgt Gerard ook het inbinden van de levensverhalen van ouderen.

Voor het Geldersch Landschap maakte boekbinder Gerard Honkoop een receptieboek en een fotoboek. Tijdens de afscheidsreceptie van een van haar coryfeeën zijn deze gebruikt.

Tijdens de zomermaanden was er voor kinderen van alles te doen in de Bibliotheek. Gerard Honkoop en een paar andere deelnemers gaven drie workshops. Ze lieten de kinderen ‘toverboekjes’ maken. Een simpel werkstukje waarin ze leerden hoe je een boek met de hand kunt inbinden.  

boogromeinen

Hoe bouwen Romeinen een viaduct?

Marja Pals maakte deze houten blokkenboog. Zo kan je duidelijk zien hoe de Romeinen hun boogconstructies bouwden. Het is educatief materiaal voor de workshops op de Weekendschool in Arnhem. Ze waren ook te zien op de scholendag bij het Romeinenfestival in Nijmegen en bij de opening van de Romeinse tuin in Meinerswijk. En ze zitten ook  in de leskisten van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland.

 mg 0073Waterrad53

Nieuw waterrad voor de Begijnenmolen

Het waterrrad en de goot van de Begijnenmolen in Sonsbeek (achter het Watermuseum) waren al jaren in een zeer slechte staat. Het rad kon niet meer draaien omdat het volledig was uitgelopen en daarna vastgeroest. De Vrienden van Sonsbeek kwamen in 2013 in actie om hier wat aan te doen.

De kosten voor het project waren begroot op € 25.000,-.

Na het schoonspuiten van het molenrad bleek restaureren geen optie. Het hout was in zo'n slechte staat dat besloten is om een replica te maken van het oude. De timmerlieden en metaalwerkers van De Helling hebben hier een mooie klus aan gehad.

Het oude rad is gedroogd en geïmpregneerd en staat tegenwoordig als een fraaie blikvanger bij de ingang van het Watermuseum.

Het hout dat in de zomer van 2013 barsten ging vertonen, speelde het bouwteam van zo'n 15 mensen parten. Ook het plaatsen van de schoepen in het rad zorgde voor problemen in de werkplaats. Soms viel er een krachtterm. "Nou ja, een heel woordenboek", erkennen de mannen grinnekend. Maar tijdens de Open Dag stonden het rad en de schoepen klaar en kon de voortgang bewonderd worden.

De grande-finale was op 23 april 2014. Het nieuwe waterrad is toen weer geplaatst achter het Watermuseum. Het is gevat in high-tech lagers. Klaar voor veel jaren van draaiende activiteit.